Zaliaarbata.lt internetinėje parduotuvėje Jums siūlome paskanauti išskirtinai tik rūšinę japonišką arbatą. Japonijoje, panašiai kaip ir Europos Sąjungoje, maisto produktams, tame tarpe ir žaliai arbatai, yra suteikiamos specialios kilmės vietos nuorodos. Tokios žalios arbatos kokybė ir savybės išskirtinai priklauso nuo kilmės vietos ir geografinės aplinkos. Visos produkto gamybos stadijos (nuo žaliavų gamybos iki perdirbimo) turi būti atliekamos toje vietovėje.



Žalios arbatos mėgėjams mes siūlome paragauti Yamecha (jap. k. 八女茶, lietuviškai - „aštuonių moterų arbata“) rūšinę japonišką žaliąją arbatą, kuri yra auginama Fukuoka prefektūros (Kiušiu sala) Yame ir Chikugo miestų apylinkėse.

Žvelgiant į žalios arbatos paplitimo istoriją, arbatos auginimo ir paruošimo technologijos į Japoniją atkeliavo IX amžiaus pradžioje. Yame rūšinės arbatos gimtadieniu galime įvardinti 1423 metus. Šiais metais žymus deznbudizmo vienuolis Eirin Šiuzui Chikugo regione pradėjo statyti Reigan budistinę šventyklą bei auginti arbatžolės medžius. Derėtų pastebėti, kad net iki XIX amžiaus antros pusės žalia arbata buvo prabangus produktas, kuriuo galėjo mėgautis toli gražu ne kiekvienas mirtingasis. Ilgus amžius arbatos auginimo bei paruošimo technologijos skyrėsi nuo mūsų laikų, tad arbatos augintojai negalėdavo užtikrinti stabilaus užauginamo arbatos kiekio ir savo ruožtu tai lėmė gana aukštą galutinio produkto kainą.



Šiais laikas Yame regione užauginama tik apie 3 % viso žalios arbatos kiekio Japonijoje. Tačiau jeigu pažvelgtume į prabangesnės Gyokuro arbatos kategoriją Yame regionas išlieka neabejotinas lyderis. Šiame regione išauginama apie 50 % Gyokuro arbatos Japonijoje.

Yame regionas senuosiuose rašytiniuose šaltiniuose minimas kaip ypatingas žalios arbatos regionas. Fukuoka prefektūros pietinėje dalyje plyti viena didžiausių Kiušiu salos Čikuši lygumų, kurią kerta Čikugo ir Yabe upės. Dėl šios priežasties Yame regionas pasižymi ne tik rytiniais rūkais, besiformuojančias kalnų papėdėje, bet ir nuo minėtų dviejų upių kylančiu rytiniu rūku. Yamecha rūšinė žalia arbata auginama aukštikalnėse, kuriose vyraujantis specifinis klimatas suformuoja išskirtinio skonio ir aromato žalią arbatą. Tirštas rūkas blokuoja tiesioginius saulės spindulius, taip apsaugodamas jaunus žalios arbatos lapelius nuo pernelyg didelio išdžiūvimo bei sustagarėjimo. Tokiu būdu arbatos lapeliuose yra skatinamas amino rūgščių išsiskyrimas, kurios arbatai suteikia ypatingą skonį.



  Be to, tyrinėjant Yame regiono žemės struktūrą buvo nustatyta, kad Čikugo ir Yabe upės senaisiais laikais sunešdavo daugybę nuosėdų (daugiausiai medžių lapų). Šios nuosėdos dviejų upių baseine suformavo dirvožemio sudėtį, kuri puikiai tinka arbatmedžių auginimui ir daro didelį poveikį arbatos skoninėms savybėms.

Taip pat reikėtų pažymėti savitą regiono klimatą, puikiai tinkantį kokybiškos žalios arbatos žaliavai išauginti. Yame regionas pasižymi gana aukšta temperatūra dienos metu ir vėsiomis naktimis. Skirtingu paros metu aukštikalnėse vyraujantis didelis karščio ir šalčio skirtumas leidžia Yamecha žaliojai arbatai ypač gerai įsisavinti visas naudingąsias medžiagas.



Taigi, minėti klimatiniai faktoriai, geologinė žemės sudėtis, arbatos auginimo ir paruošimo tradicijos bei, žinoma, žalios arbatos ūkininkų meilė savo darbui, leidžia išauginti ypatingą Yamecha arbatą. Arbatos profesionalūs degustatoriai pastebi, kad Yamecha pasižymi sodrumu, išraiškingu skoniu bei lengvu natūraliu saldumu.

Ypatingą arbatos kokybę patvirtina ir faktas, jog daugiau nei dešimt kartų Yame regione išaugintai Gyokuro (žalios arbatos rūšis) arbatai buvo skiriamas specialus Žemės ūkio, miškininkystės ir žuvininkystės ministro aukščiausias apdovanojimas. 2007 metais Yame regiono Gyokuro arbata apskritai užėmė 1-26 vietas Gyokuro kategorijoje.


Siūlome ir jums pasilepinti natūralia, rūšine Yamecha žaliąja arbata.