Blog'as

  • Banko-yaki tradicinė japoniška keramika
    Banko yaki (jap. k. 萬古焼) tradicinė japoniška keramika, kildinama iš Yokkaichi miesto, Mie prefektūroje. Dažnai dar yra vadinama Yokkaichi banko-yaki. Tai Japonijoje ypatingai populiari keramikos rūšis, iš kurios yra gaminami įvairiausi gaminiai - maisto gamybai skirti indai, arbatinukai, sakės taurelės, vazos, bonsai indai ir t.t. Banko-yaki užima net 80% maisto gamybai skirtų virtuvės indų rinkos. Populiarumo paslaptis glūdi tame, jog ši keramikos rūšis yra nepaprastai atspari aukštai temperatūrai, puikiai išlaiko šilumą, todėl idealiai tinka puodams, kurie yra naudojami ant atviros ugnies. Žaliai arbatai ruošti skirti banko-yaki arbatinukai pasižymi ypatingomis savybėmis.
    Daugiau
  • Arita-yaki japoniško porceliano gimtinė
    Arita-yaki (jap. k. 有田焼) vadinama japoniška keramika, kildinama iš Arita miesto apylinkių, Hizen provincijoje (šiais laikais Saga ir Nagasaki prefektūros), Kyushu saloje. Arita-yaki taip pat yra seniausias japoniškas porcelianas, kuriam jau daugiau nei 400 metų.
    Šiandien Arita-yaki keramika, išlaikiusi šimtmečių išbandymus, yra vertinama kaip meno  kultūros palikimas, puikiai pritaikomas ir kasdieniniam naudojimui.
    Daugiau
  • Arbatos kelias į Europą
    05/11/2018

    Žymės:

    Paskelbta Andrius
    Remiantis rašytiniais šaltiniais, arbata į Europą atkeliavo XVI amžiuje. Visgi, didžioji arbatos kelionė į Europą prasidėjo maždaug šimtmečiu vėliau. XVII amžiuje portugalai prarado turėtas galias, o į rytų Indiją ir Aziją kelius pramynė naujosios galybės: Anglija ir Olandija. Olandijos Rytų Indijos kompanijos laivai pirmąsias arbatos partijas atgabeno į Amsterdamo uostą, iš kurio arbata pasklido ir į kitas Europos valstybes: apie 1635 metus Prancūzijoje, o 1650 metus Vokietijoje ir Anglijoje.
    Daugiau
  • Arbatos gamybos procesas
    05/11/2018

    Žymės:

    Paskelbta Andrius
    Kad žalioji arbata būtų skani ir išlaikytų visas gerąsias savo savybes, jos paruošimas pereina kelis etapus - skynimas, garinimas, smulkinimas, džiovinimas. Tik taip išlaikomos arbatos lapelyje esančios veikliosios medžiagos ir vitaminai.
    Daugiau
  • Japoniškos žalios arbatos istorija
    05/11/2018

    Žymės:

    Paskelbta Andrius
    Žalia arbata (jap. k. vadinama riokučia (ryokucha 緑茶)) yra neatsiejama Japonijos kultūros dalis. Visame pasaulyje japoniška žalia arbata yra itin aukštai vertinama tiek paprastų vartotojų, tiek ir arbatos profesionalų bei įvairių sričių mokslininkų ne tik dėl savo skonio, aromato, natūralios sodriai žalios spalvos, bet ir šioje arbatoje esančių daugybės žmogaus organizmui reikalingų maistinių medžiagų. Žalia arbata yra tikriausias sveikatos šaltinis.
    Daugiau
  • Žalia arbata - sveikatos šaltinis
    05/11/2018

    Žymės:

    Paskelbta Andrius
    Jau prieš 800 metų senuosiuose Japonijos metraščiuose užfiksuota, kad žalioji arbata yra ilgaamžiškumo ir sveikatos šaltinis. Nuo seniausių laikų žalia arbata traktuota kaip itin vertingas augalas, savo sudėtyje turintis daugybę žmogaus organizmui reikalingų maistinių ir vaistinių medžiagų. Pastaraisiais metais žalia arbata bei jos poveikis intensyviai tyrinėjamas įvairiuose universitetuose ir mokslinėse įstaigose. Moksliškai įrodytas japoniškos žalios arbatos teigiamas poveikis sveikatai.
    Daugiau
  • Yamecha rūšinė žalia arbata
    01/11/2018

    Žymės:

    Paskelbta Andrius

    Zaliaarbata.lt internetinėje parduotuvėje Jums siūlome paskanauti išskirtinai tik rūšinę japonišką arbatą. Japonijoje, panašiai kaip ir Europos Sąjungoje, maisto produktams, tame tarpe ir žaliai arbatai, yra suteikiamos specialios kilmės vietos nuorodos. Tokios žalios arbatos kokybė ir savybės išskirtinai priklauso nuo kilmės vietos ir geografinės aplinkos. Visos produkto gamybos stadijos (nuo žaliavų gamybos iki perdirbimo) turi būti atliekamos toje vietovėje. 

    Daugiau
  • Sen no Rikyū ir arbatos kelias
    Sen no Rikyū[1] visiems besidomintiems arbata yra gerai žinomas – jis yra vienas svarbiausių japoniškos arbatos cermonijos, chado (tiesiogiai verčiant iš japonų kalbos – arbatos kelias, mokymas) mokytojų, visiems laikams pakeitęs šį meną, įliejęs į jį daoizmo, konfucianizmo, dzen budizmo ir netgi krikščionybės elementų ar filosofijos. Būdamas labai jaunas (šešiolikos metų) jis įžengė į arbatos pasaulį. Sen no Rikyū buvo tas žmogus, kuris suprato, kad arbata gali būti daug daugiau nei tik gėrimas – tai gyvenimo kelias, jungiantis žmones iš visų visuomenės sluoksnių – nuo pirklių iki aristokratų ar karvedžių.
    Daugiau