Apie arbatą
Japoniška žalia arbata gali būti skirstoma į rūšinę ir maišytą.
Tarp rūšinių arbatų Japonijos ekspertai išskiria Yamecha (jap. 八女茶, pažodžiui verčiant į lietuvių kalbą - „aštuonių moterų arbata“) arbatą, kuri nuo 2001 metų daugiau nei dešimt kartų Gyokuro žalios arbatos kategorijoje yra pelniusi Japonijos Žemės ūkio ministerijos skiriamus aukščiausius apdovanojimus už ypatingą kokybę bei skonines ir maistines savybes. Pastaroji arbata yra auginama Yame regione, Fukuoka prefektūroje, pietinėje Japonijos Kyushu saloje. Yamecha yra aukščiausiai Japonijoje vertinamas kokybės ženklas.
Yamecha rūšinė žalia arbata auginama aukštikalnėse, kuriose vyraujantis specifinis klimatas suformuoja išskirtinio skonio ir aromato žalią arbatą. Kalnų papėdėje esantis Yame regionas pasižymi keliomis labai svarbiomis klimatinėmis savybėmis:
Pirma, skirtingu paros metu - ryte ir vakare aukštikalnėse vyrauja dideli karščio ir šalčio skirtumai, todėl Yamecha žalioji arbata ypač gerai įsisavina visas naudingąsias medžiagas.
Antras aspektas - kalnų papėdėje tvyrantis rūkas. Norint išauginti aukščiausios kokybės žalią arbatą rūkas yra kertinis elementas. Arbatos lapeliams bręstant, jie po truputį kietėja, o tai daro neigiamą įtaką skoninėms arbatos savybėms. Kai žalios arbatos lapai yra labai kieti, tampa sudėtinga pagaminti skanią žalią arbatą. Bręstantys arbatos lapai taip pat sukietėja, kai augimo laikotarpiu susiduria su intensyviais tiesioginiais saulės spinduliais. Yame regione rytais ir vakarais kalnų papėdėse tvyrantis rūkas sušvelnina tiesioginių saulės spindulių poveikį. Tai leidžia tinkamai vystytis jauniems žalios arbatos medžio lapeliams.
Trečia, Yame regione vyrauja specifinis dirvožemis, darantis didelį poveikį arbatos skoninėms savybėms.
Dėka specifinių gamtinių sąlygų gimsta švelnaus skonio ir stipraus aromato aukščiausios kokybės japoniška žalioji arbata Yamecha.