Apie arbatą

Žalios arbatos paruošimas

Arbatos skoninės savybės dažnai priklauso ne tik nuo pačios arbatos kokybės, bet ir nuo to, kaip mes ją paruošime vartojimui. Vienas iš esminių skirtumų, lyginant Japoniją ir Lietuvą, yra geriamo vandens savybės. Japonijoje vanduo yra „minkštas“, tuo tarpu Europoje bei Lietuvoje vyrauja vadinamasis „kietas vanduo“, kuriame yra daug mineralinių medžiagų. Dėl šios priežasties neišvengiamai kinta arbatos skoninės savybės. Lietuvoje taip pat galima įsigyti santykinai minkštesnio vandens, todėl siūlome atkreipti dėmesį į gamintojų etiketes ir žalios arbatos gamybai rinktis „minkštą vandenį.“


Kitas svarbus aspektas yra arbatos paruošimo procesas. Pristatome, kaip reikėtų tinkamai paruošti žalią arbatą, kad būtų geriausiai atskleistas arbatos skonis ir aromatas.

1. Į pašildytą arbatinuką įberkite kelis arbatinius šaukštelius žaliosios arbatos.

2. Arbatžoles užpilkite virintu, bet iki 60-70℃ atvėsintu vandeniu. Žalia arbata turėtų būti plikoma 1-2 minutes.
Verdantis vanduo, vieną kartą perpiltas iš vieno puodelio į kitą, ataušta maždaug 8℃. Tad norint ką tik užvirintą vandenį ataušinti iki reikiamos 60-70℃ temperatūros, patartina 3-4 kartus vandenį perpilti į kitą indą ir tuomet užplikyti arbatą.

3. Užplikytą žalią arbatą reikėtų tolygiai išpilstyti į visus, iš anksto paruoštus, puodelius. Jeigu iš karto išpilsite arbatą į vieną puodelį, skirtinguose puodeliuose išpilstytas žalios arbatos skonis nežymiai skirsis. Tolygiai į puodelius išpilstyta plikyta žalia arbata leis išlaikyti tolygų skonį ir aromatą. Atkreipiame dėmesį, kad iš arbatinuko į puodelius reikia išpilstyti visą užplikytą arbatą, nes kitaip arbatos likutis prisitrauks kartumo.

4. Kadangi naudojame aukščiausios kokybės rūšinę žalią arbatą, tos pačios arbatžolės gali būti užplikomos dar vieną kartą. Kai arbata užplikoma pirmą kartą, joje būna daug katechino, kuris sukuria baktericidinį efektą, padedantį arbatai išlikti šviežiai. Kadangi katechinas tirpsta vandenyje, užpilant arbatą antrą ar trečią kartą, jo būna kur kas mažiau. Taigi, jeigu užplikytą arbatą paliksite vandenyje, katechinas išsiskaidys, o baltymų padaugės. To pasekoje arbata gali tapti šiek tiek nuodinga ir sukelti skrandžio skausmus.

Kad to išvengtumėte, paruošę arbatą jos lapelių nepalikite šiltame vandenyje. Tam galite naudoti arbatinuką su tinkleliu, taip išpilsčius arbatą arbatžolės neliks apsemtos. Jeigu tokios galimybės neturite, reikėtų išpilstyti visą arbatą, nieko nepaliekant arbatinuke. 

Japonijoje yra posakis, kad „Negalima gerti arbatos paliktos per naktį”.

Taigi, jeigu arbatos lapeliai nepaliekami vandenyje, dėl katechino sukurto baktericidinio efekto, antrą užplikymą galima daryti maždaug pusės dienos (4-5 val.) bėgyje. Plikant trečia kartą - laikas sutrumpėja dar maždaug per pusę.

Jeigu ragaudami antrą arba trečią kartą užplikytą arbatą jaučiate kažką neįprasto, tarp pirmo ir antro užpylimo reikėtų palikti mažesnį laiko tarpą.